Back

Lisävuosia oikeaoppisella huolenpidolla

Löytyykö kotoasi Artekin huonekaluja? Hoitamalla niitä säännöllisin väliajoin, huonekalujen käyttöikä pitenee entisestään ja ne pysyvät yleisilmeeltään siistinä. Kokosimme yhteen hoito-ohjeita muutamille yleisimmille materiaaleille Artekin ohjeiden pohjalta. Huomioithan, että ohjeet on suunnattu pääsääntöisesti nykytuotannossa oleville tuotteille ja materiaaleille.

Materiaalina puu

Artekin kalusteissa on näkynyt aina vahvasti koivu, mutta laajasta valikoimasta löytyy myös muita puulajeja. Keskenään samanlaisten tuotteiden värierojen taustalla ovat olleet vaikuttamassa muun muassa puun kasvupaikka, puusta käytetty rungon osa ja kuivausprosessi. Artekin kalusteisiin pyritään valitsemaan aina tasalaatuisia ja -sävyisiä puita, mutta sävyvaihtelua esiintyy tästäkin huolimatta väistämättä. Liian tarkka valitseminen aiheuttaisi paljon hukkaa, eikä olisi ekologisesti fiksua.

Puu on luonnonmateriaali ja näin ollen on normaalia, että materiaali elää eri tavalla eri olosuhteissa. Puusta valmistetuille kalusteille on ominaista muuttaa hieman sävyään, muotoaan sekä jopa mittojaan ilmankosteuden tai lämpötilan vaihteluiden mukaan. Tämän vuoksi tuotteita ei kannattaa sijoittaa lämmönlähteen välittömään läheisyyteen tai kovin aurinkoiseen paikkaan ikkunan viereen.   

Artek - Materiaalina puu   Artek - Materiaalina puu

Yksinkertaista yleispuhdistusta

Puukalusteiden lakkaamisella on usein etuna se, ettei pieniä kulumia siitä juurikaan huomaa. Niin lakatuille kuin maalatuillekin puupinnoille riittää puhdistukseen nihkeänkostea liina ja neutraali, mieto pesuaineliuos. Tuote tulee kuivata täysin kuivaksi pyyhkimisen jälkeen, jottei neste pääse imeytymään pintaan. Myös kemikaalien vaikutus kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä.

Aina tahrat eivät lähde pelkällä nihkeäpyyhinnällä. Tällöin voi turvautua laimennettuun, neutraaliin pesunesteeseen. Tiukassa olevat väritahrat voi poistaa varovasti mineraalitärpätillä. Tärkeää puhdistuksen jälkeen on aina pyyhkiä pinta kostealla, puhtaalla liinalla ja kuivata hyvin. Olipa aine mikä tahansa, kannattaa aina käytettävää pesuainetta testata ensin johonkin huomaamattomaan paikkaan. Joihinkin metallin aiheuttamiin tummien tahrojen puhdistamiseen voi kokeilla pyyhekumia.

Varo näitä puukalusteiden kanssa:

  • hankaavat siivousvälineet ja -aineet (ihmesieni) sekä vahvasti emäksiset ja happamat aineet
  • voimakkaat liuottimet (asetoni, tinneri) sekä vahat
  • kuumat, terävät ja naarmuttavat esineet
  • runsas vedenkäyttö sekä nesteen pitkäaikainen vaikutus
  • värjäävät nesteet ja tekstiilit (kahvi, punaviini, farkut)
  • voimakkaat ihovoiteet, itseruskettavat sekä lääkevoiteet
  • voimakkaat lämpötilan ja kosteuden muutokset

Artek Domus lepotuoli   Artek Aslak tuoli

Kestävät laminaattipinnat

Artekin kalusteissa käytetty laminaatti on hyvin kulutusta kestävää korkeapainelaminaattia. Perussiivouksessa laminaatinkin puhdistukseen riittää hyvin nihkeäpyyhintä mikrokuituliinalla. Laminaatti on puupintaa armollisempi ja siihen soveltuukin yleisimmät hankausaineettomat yleispuhdistusaineet. Tärkeää on muistaa kuivata pinta hyvin, etenkin laminaatin ja puisen reunalistan saumakohdasta.

Mikäli nihkeäpyyhintä ei riitä, voi väritahroja ja veteen liukenemattomia tahroja pyrkiä poistamaan sopivalla liuotteella, kuten alkoholilla tai mineraalitärpätillä. Liuottimia käyttäessä ei myöskään voi korostaa liikaa varovaisuutta. Vahvojen aineiden lisäksi kannattaa pyrkiä välttämään hankausaineita ja hankaavia siivousvälineitä, teräviä ja kuumia esineitä sekä värjääviä esineitä.

Tavallisimmat yleispuhdistusaineet soveltuvat hyvin seuraaville: sormenjäljet, rasvat ja öljyt, noki ja nikotiini, tussit ja musteet, kahvi ja tee sekä hedelmätahrat. Alkoholi voi olla apuna vaha- ja kuulakärkikynille sekä merkkauskynille. Puolestaan asetonia voi hyödyntää lakkojen, liimojen, huulipunien sekä kynsilakkojen puhdistukseen.

Artek 611 tuoli   Artek 69 tuoli 

Hoito-ohjeita linoleumille

Aitona luonnontuotteena linoleumi (pellavaöljy, puujauho, korkkirouhe ja kalkkikivijauho) on herkkä imemään kosteita tahroja itseensä. Siksi ne olisikin poistettava mahdollisimman pian laimennetulla ja neutraalilla pesunesteellä. Vaikeammille likatahroille, kuten värjäymille ja veteen liukenemattomille tahroille suositellaan mineraalitärpättiä tai denaturoitua spriitä. Lopuksi vielä kosteapyyhintä.

Mikäli linoleumiin tulee naarmuja, voi niitä paikkailla varsin luonnonmukaisilla aineilla. Levitä naarmukohtaan varovaisesti pieni määrä pellavaöljyä ja pyyhi sitten ylimääräinen öljy pois. Tai vaihtoehtoisesti voi naarmukohtaan hieroa halkaistua saksanpähkinää (pähkinän sisäosaa) ja pyyhkiä pinta tämän jälkeen liinalla.

Varo näitä linoleumin kanssa:

  • hankaavat siivousvälineet ja -aineet (ihmesieni) sekä vahvasti emäksiset ja happamat aineet
  • voimakkaat liuottimet (asetoni, tinneri) 
  • kuumat, terävät ja naarmuttavat esineet
  • runsas vedenkäyttö sekä nesteen pitkäaikainen vaikutus
  • värjäävät nesteet ja tekstiilit (kahvi, punaviini, farkut)
  • maljakoiden, ruukkujen ja lasien alla suositeltavaa käyttää alustaa
Artek tunnelmakuva

Monipuoliset kangas- ja nahkaverhoilut

Verhoilukankaille säännöllinen imurointi on tärkein perushoito. Imuroimalla vältetään pölyn ja irtolian imeytymistä kankaaseen, jolloin lika ei pääse pinttymään ja heikentämään kankaan sidoksia. Imurointiin suositellaan tekstiilisuulaketta ja kohtuullista imutehoa.

Kangaskohtaisesti on joitain tekstiilejä mahdollista myös pestä. Pesu kuitenkin voi aina hieman aiheuttaa kutistumista, värin haalistumista ja kankaan kulumista. Tästä syystä on hyvä koittaa puhdistaa mahdollinen tahra ensin paikallisesti mahdollisimman nopeasti tahran tultua. Tekokuituisista kankaista tahran saa pääsääntöisesti pois nihkeänkostealla liinalla pyyhkimällä. Mahdollisia pesuaineita kannattaa testata ensin huomaamattomaan kohtaan ja odottaa hetken, aiheuttaako se mitään reaktioita. 

Mahdollisen vesipesun jälkeen on verhoillut päälliset kuivattava ilmavasti, muttei täysin kuivaksi. Hieman kosteana päälliset on helpompi laittaa paikoilleen ja antaa niiden kuivua lopulliseen muotoonsa sitten paikoillaan. Vaikka kangas olisi vesipestävä, on kemiallinen pesu ammattipesulassa silti monesti parempi vaihtoehto. 

Nahalle on parasta valita verhoilunahalle tarkoitettuja puhdistus- ja hoitoaineita tai mietoa saippualiuosta. Nämä aineet eivät tuki nahan huokosia ja estä sitä kautta nahan luonnollista hengittävyyttä. Perussiivouksena riittää usein säännöllinen imurointi ja pölyjen pyyhkiminen nihkeällä siivouspyyhkellä. 

Varo näitä nahkaverhoiltujen kalusteiden kanssa:

  • suoraa auringonpaistetta, kuumuutta sekä kuivaa huoneilmaa
  • liuottimia, liuotepuhdistusaineita sekä emäksisiä ja happamia puhdistusaineita
  • hankausaineita
  • väriä päästäviä vaatteita
  • nahan kastelemista ja märän nahan hankaamista

Hoitamalla kalusteita oikein saat nauttia lempihuonekaluistasi monia, monia vuosia!

Artek Karuselli lepotuoli ja rahi

Teksti: Saara Kuvat: Artek Lähde: Artek, Artekin materiaalitoimittajat

Search