Takaisin

Elämäsi sisustaja jo 36 vuotta!

Vuonna 1988 nivalalaiset Minna ja Hannu-Pekka Havisto olivat hieman päälle parikymppisiä nuoria. Hannu-Pekka oli päässyt vasta armeijasta ja oli aika miettiä, ”miksi sitä haluaisi isona”. Yrittäjäperheen lapsi oli nähnyt läheltä vanhempiensa elämäntavaksikin muodostuneen yrittäjyyden ja sen tuomat kommervenkit niin hyvässä kuin pahassa. Perheellä ehti olla Nivalassa useampiakin yrityksiä, kuten Hannun valinta (K-ruokakauppa) ja Hannun Kenkä (K-kenkä) – nimettynä Hannu-Pekan isän, Hannun mukaan.

Ei siis ollut ihme, että yrittäjyys houkutteli myös nuorta Hannu-Pekkaa. Kaikki tuntuikin osuvan kohdilleen, kun perheellä oli jäämässä liikekiinteistö vapaaksi Nivalan keskustasta. Pikaisella aikataululla Hannu-Pekka, tyttöystävänsä Minnan kanssa, päätti avata liiketilaan huonekaluliikkeen, Laatukalusteen. Kokemusta nuorelle parille oli kertynyt huonekalualalta lyhyen aikaa Askon myymälästä Oulusta. Minnan lempitehtäviin kuului Askossa työskennellessään esimerkiksi iltaisin kuulutusten tekeminen: ”Hyvät asiakkaat, suljemme myymälämme kymmenen minuutin kuluttua”.

     

Ensimmäiset vuodet pelottomalla yrittäjäpariskunnalla lähtivät hyvin käyntiin. Pari huomasi, että Nivalassa oli selvästi kysyntää laadukkaille kalusteille. Ensimmäisinä vuosina hittituotteiksi muodostuivat niin vesisängyt, televisiot, kiikkutuolit kuin pihakeinutkin. Tuolloin kalusteet olivat pitkälti Iskun mallistosta ja Minna sekä Hannu-Pekka olivatkin ansioituneesti Isku-kauppiaita noin 30 vuoden ajan.

Vuosien mittaan sekä huonekaluala, että myymälän valikoima kehittyivät vauhdilla. Valmistajat niin Suomesta kuin maailmaltakin olivat laittaneet merkille Laatukalusteen kovan kehityksen ja halusivat tarjota tuotteitaan nivalalaiselle yritykselle myyntiin. Useammankin kerran ulkomaalaiset ihmettelivät, miten niin pieneltä paikkakunnalta voi ponnistaa jotain suurta. Vähitellen valikoimasta poistuivat vesisängyt sekä televisiot ja huonekalujen rinnalle saatiin myös pienempiä sisustustuotteita. Ensimmäisten ulkomaalaisten brändien valikoimassa olivat HAY ja Muuto.

      

Matkan varrella Minna ja Hannu-Pekka ovat luottaneet omaan visioonsa ja vaistoonsa siitä, mihin suuntaan yritystä on hyvä viedä. Vaikeimpia aikoja elettiin 1990-luvun laman aikaan, mutta pariskunta selätti nämäkin vuodet mallikkaasti. Suinkaan he eivät matkaa ole tehneet yksin, vaan rinnalla on lähes aina ollut yhdestä kahteen työntekijää. Välillä on ollut oma työntekijä pelkästään sisustussuunnitteluja varten ja toisinaan työntekijä logistiikkaa ja kasauksia ajatellen.

Vuonna 2011 Laatukaluste teki suuren harppauksen, joka näin jälkikäteen ajatellen todellakin kannatti. Kyseisenä vuonna yritys avasi verkkokaupan ja olikin lähes ensimmäisiä alallaan. Aluksi verkkokauppamaailma tuntui isolta arvoitukselta. Ei voinut olla varma, löytäisikö kukaan verkkokauppaan, saati olisivatko ihmiset valmiita tekemään ostoksia näkemättä tuotetta fyysisesti. Ensimmäinen verkkokauppatilaus, joka oli muuten Design House Stockholm Mañana lattiavalaisin, olikin iso merkkipaalu yrityksen historiassa.

     

Verkkokauppa siivitti yrittäjiä paitsi laajentamaan varastojaan, myös henkilökunnan määrää. Aikanaan hankittu liikekiinteistö mahdollisti onneksi varaston laajentamisen saman katon alla, mikä helpotti kovasti logistiikkaa. Lisäksi se, että Laatukalusteen kiinteistö on sijainnut aina Postin naapurissa, on ollut iso apu – yhä tänä päivänäkin yritys kerää kehuja nopeista toimituksistaan. Muutaman kerran on saattanut vuosien varrella käydä siten, että Postin auto on lyönyt jo ovet kiinni ja perävalot ovat vilkkuneet, mutta Minna on vielä juossut auton perään, jotta juuri tulleet tilauksetkin on saatu vielä sen päivän kuorman kyytiin.

Pienestä, paikallisesta huonekaluyrityksestä on tähän mennessä kasvanut koko Suomea suurella sydämellä palveleva perheyritys. Vuonna 2020 Laatukaluste avasi toisen myymälänsä Kokkolaan, ja silloin oli myös Minnan ja Hannu-Pekan jälkipolven aika liittyä osaksi tätä tarinaa. Saaralla, Hannu-Antilla ja Ollilla ei huonekalualalta ollut senkään vertaa kokemusta, kuin aikanaan vanhemmillaan. Kaikkia kuitenkin yhdisti sama palo sekä kiinnostus alaa ja kauniita tuotteita kohtaan. Viisihenkisen perheen lisäksi Laatukaluste työllistää markkinointitiimin, Samun ja Pian Tampereella sekä logistiikasta vastaavan Tomin Nivalassa.

Vuonna 2020 Minna ja Hannu-Pekka saivat ansaitusti Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen. He ovat selvinneet alan kimuranteista vuosista ja onnistuneet koko ajan kasvattamaan toimintaansa. Laatukaluste on ollut osana pariskunnan arkea lähes heidän koko elämänsä, joten ei ihme, että sen eteen haluaa tehdä parhaansa. Parisuhde, yhteinen yritys ja myös lapset samassa yrityksessä aiheuttavat toisinaan sen, että vapaa-ajallakin keskustelut herkästi ohjautuvat työpainotteisiksi... Laatukaluste on tuonut mukanaan hienoja onnistumisia, upeita projekteja ja mitä ihanimpia vakiasiakkaita. Kantapään kautta on tietenkin täytynyt osa asioista oppia ja niin sanottuja oppirahoja maksellaan edelleen silloin tällöin.

     

Nykyisin noin 160 eri brändiä jälleenmyyvä perheyritys toivoisi olevansa ihmisten tietoisuudessa tietenkin laajasta valikoimasta ja nopeista toimituksista, mutta ennen kaikkea myös lämminhenkisestä palvelustaan ja mutkattomuudestaan. Asia kuin asia pyritään hoitamaan asiakkaan toiveita kuunnellen, olipa kyseessä sitten yksittäinen verkkokauppatilaus tai suurempi hotelliprojekti. Olipa asuinpaikkakuntasi, työpositiosi, projektisi, sisustusbudjettisi tai toivevärimaailmasi mikä tahansa, olemme täällä sinua varten.

Laatukaluste – Elämäsi sisustaja jo vuodesta 1988.

Search